Over mij

Wij zijn vier bijna-juffen die voor de keuzemodule Mediawijsheid aan de Theo Thijssen Academie deze blog bijhouden. De komende weken vindt u hier lesideeen, filmpjes, inspiratie en informatie over mediawijsheid in de klas.

donderdag 12 mei 2011

Dit hadden we eerder moeten hebben!

Online verschillende gratis workshops voor leraren over mediawijsheid. Links zijn te vinden bij de onderwijsnieuwsdienst.

woensdag 11 mei 2011

Glogster

Eerste Kindermediaweek in september!

HILVERSUM (ANP) - Het is de hoogste tijd voor een Kindermediaweek. Dat vindt de onlinegids voor geschikte kindermedia, Mediasmarties. De eerste Kindermediaweek wordt daarom gehouden van 3 tot 10 september van dit jaar, zo maakte Mediasmarties woensdag bekend.

Mediasmarties vindt het noodzakelijk deze themaweek naast de al bestaande Kinderboekenweek te organiseren, omdat kinderen dagelijks vele uren achter het beeldscherm te vinden zijn. ,,Volwassenen nemen dit waar maar realiseren zich nauwelijks de impact'', aldus Cathy Spierenburg, programmamanager van Mediasmarties. Tijdens de week worden onderscheidingen uitgereikt voor succesvolle producties.

van: www.nationaleonderwijsgids.nl

dinsdag 10 mei 2011

Een handige site voor kinderen en leerkrachten

Deze site (van kennisnet) is speciaal gebouwd voor kinderen, maar ook te gebruiken in de klas! Kinderen kunnen er hun mediawijsheid testen, maar ook leren hoe ze met de media om moeten gaan.
http://kids.kennisnet.nl/flash/#/thema/mediawijsland/

maandag 11 april 2011

Opdracht 4. Medialessen - Lianne van der Meijde

Afgelopen weken heb ik in mijn stageklas (groep 6) een lessenserie over reclame gegeven. Ontzettend leuk om te doen en de kinderen waren echt enthausiast! Hieronder de link naar mijn sharepoint site waar ik het document heb opgeslagen.

https://mysite.sharepoint.hu.nl/personal/1572317/Shared%20Documents/Forms/AllItems.aspx?RootFolder=%2fpersonal%2f1572317%2fShared%20Documents%2fMediawijsheid&FolderCTID=&View=%7bCBFBB056%2d12A4%2d4C9A%2dA694%2dDE90C8B271C1%7d

maandag 28 maart 2011

Artikel Telegraaf 28 maart 2011 - Acht op de tien peuters surft online

DEN HAAG - Acht op de tien peuters en kleuters zit op internet, gemiddeld zo'n 22 minuten per dag. Vooral door aanraakschermen, zoals de iPhone en de iPad, is het voor kinderen heel eenvoudig om het internet op te gaan.

Peuters en kleuters zijn vaak en vroeg online. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek naar het internetgebruik van peuters en kleuters door de stichting Mijn Kind Online. De kinderen zijn gemiddeld 3,9 jaar als ze voor het eerst online gaan. Negentig procent van de ouders vindt het geen probleem als hun kind met digitale media speelt.

Het rapport pleit voor een leeftijdsadvies voor apps en sites en een uitleggedeelte voor ouders. Ook moet er voorkomen worden dat peuters en kleuters zomaar bij betaalopties terecht komen, bijvoorbeeld door middel van een beveiligd gedeelte op de site.

Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van 575 ouders en observaties van 35 kinderen.

donderdag 17 maart 2011

Mediawijsheid op mijn stageschool - Lianne

Op het eerste gezicht zag ik weinig mediawijsheid terug op mijn stageschool. Het wordt er sowieso niet als apart vak gegeven dus ben ik gaan kijken waar ik mediawijsheid terug zag in andere lessen. Ook hier viel mij op dat dit nog nauwelijks gebeurd. Het enige dat nog een met media te maken heeft is de ‘Nieuwskring’ . Hierbij zoeken de kinderen om de beurt een nieuwsbericht uit de krant. Hierover gaan de kinderen dan discussiĆ«ren en proberen ze elkaar te overtuigen van hun mening. Echter gaat het hier wel meer om de inhoud van het krantenbericht dan bijvoorbeeld de manier waarop het gepubliceerd wordt of bijvoorbeeld het gebruik van foto’s bij het bericht. Om erachter te komen of er op mijn stageschool wel over mediawijsheid na wordt gedacht en wat de doelen hierin zijn, heb ik mijn stagebegeleider geĆÆnterviewd. Hieronder is de uitwerking van dat interview te vinden.

Interview stagebegeleider
1.Wat versta jij zelf onder mediawijsheid?
Bij mediawijsheid denk ik aan alle soorten van media (reclame, internet, kranten), eigenlijk alle informatievoorzieningen die er zijn en waar mensen mee geconfronteerd worden.

2.Heeft OBS Tuindorp een bepaalde visie/aanpak met betrekking tot het aanbieden van Mediawijsheid op school?
Er staat niet echt specifiek iets in het schoolplan beschreven over de aanpak met betrekking tot mediawijsheid. Bij ons op school wordt vaak besproken wat er in de wereld gebeurt. Dit vinden wij belangrijk en discussiƫren hier dan over in de klas.

3.Zo ja, wat is er precies ondernomen? Zijn er bepaalde lespakketten, etc?
We zijn sinds een jaar voorzien van digiborden in de groepen 3 t/m 8. Hierop kijken wij dagelijks het Jeugdjournaal en School t.v Nieuws uit de natuur. Ook maken we gebruik van Google om lessen te verduidelijken en hebben we lessen gehad in de bibliotheek over hoe informatie te zoeken op internet.

4.Integreer jij zelf mediawijsheid in bepaalde lessen? Waarom wel of niet?
Ik gebruik veel afbeeldingen uit Google en informatie van Wikipedia. Ook maken wij gebruik van een kranten/nieuwskring waarbij de kinderen een stelling bedenken over een bepaald krantenartikel en daar met de klas een discussie over gaan voeren. Hierbij maken wij gebruik van rood/oranje/groene kaartjes. Ook bij werkstukken en muurkranten maken de kinderen gebruik van internet en de computers in de klas. (2 stuks)

5.Waarom vind je het wel of niet belangrijk dat de kinderen mediawijsheid aangeboden krijgen?
Ik vind het wel belangrijk, aangezien tegenwoordig alle informatie die men bijna nodig heeft via media wordt verspreid. Het is goed om daar dan al mee in aanraking te zijn geweest.

6.Hoe zou je mediawijsheid het liefste terug zien in de klas?
Zoals ik er nu mee bezig ben, vind ik voldoende en heb er plezier van. Het werkt voor mij op deze manier prettig.

7.Hoe en door wie worden de ICT materialen binnen school geregeld?
We hadden eerst een ICT-coƶrdinator, maar door de functiemix heeft deze persoon haar taak neergelegd. De taak ligt nu bij de directeur die overlegt met een externe ICT-er.

8.Ben je tevreden over de ICT materialen in de klas? Wat is goed en wat kan beter?
Redelijk tevreden, als alle apparatuur werkt zoals het zou moeten, ben ik zeer tevreden. Als er weer iets stuk is of geen verbinding is, dan vind ik dat vervelend.

9.Hoe maak je zelf gebruik van de ICT materialen?
Ik maak gebruik van het digibord en een laptop in de klas.

ICT-middelen
Vanaf groep 3 is iedere klas voorzien van een digitaal schoolbord met de hierbij horende computer. De meeste klassen hebben ook nog wel een krijtbord of white board hangen maar hier wordt eigenlijk alleen nog maar de (dag)planning opgeschreven. Verder beschikken alle groepen vanaf groep 3 over 2 computers. De meeste klassen hebben deze in het lokaal staan maar bij een enkeling staan deze op de gang of zoals in mijn eigen stageklas, uit ruimtegebrek, in het magazijn. Er zijn nog twee rijdende televisies met videorecorders beschikbaar maar hier wordt bijna geen gebruik meer van gemaakt sinds de komst van het digitale schoolbord.